dimarts, 27 d’abril del 2010

RESPONSABILITATS

Desprès de llegir l’article del regidor i amic, José Luis Yecora, “Dimissions?” vaig comprendré aquella dita catalana que diu que “cap geperut es veu el gep”. Si la gestió de la regidoria de Seguretat i Mobilitat s’hagués de puntuar, ben segur que s’emportaria un suspens (amb carbassa inclosa). Tenim una plantilla de la Guardia Urbana lluny de complir amb el mínim d’efectius recomanat per la Generalitat. Les relacions de l’equip de govern amb els agents està esmicolada, i aquets, com tot treballador, pressionen per defensar els seus legítims drets. La llum de perill està en vermell fa temps. I el regidor Yecora, tan sols dóna amabilitat i bones paraules, quan el que aquí es necessita és, simplement, eficàcia i eficiència. Hi ha una mala planificació interna en el torns de treball dels agents. En moltes ocasions, la ciutat ha tornat a estar, durant moltes hores, tan sols amb un agent a la centraleta telefònica de la caserna i un altre al carrer, tot sol, per cobrir el servei de tot Figueres. Això s’ha denunciat en diverses ocasions, i tot continua igual.

Però, com també es parla de demanar responsabilitats, mirem cap un altra àrea: la d’urbanisme. Recentment hem vist com les famoses “esquenes d’ase”, s’han tingut que retocar i fins i tot retirar-ne alguna. Vaig demanar que es depuressin responsabilitats, i la resposta de l’alcalde va ser que no hem tenia que fixar amb aquest “petits” errors, sinó en las grans obres com la piscina, les pistes de tenis, .... (per cert, obres totes pagades pel “plan ZP”). Fins avui la única “gran obra” de l’alcalde, - i encara no començada -, és la reforma de l’Avinguda Vilallonga, i aquesta obra d’una de les principals vies públiques d’accés a Figueres es farà pagant els veïns afectats, (i Déu n'hi do! el que pagaran).

Però jo, que de tossut en soc força i gens bonifaci, vaig tornar a reclamar el import dels “petits” errors: doncs ens costaran 3.000 €. Quan em vaig queixar de que això sortiria de la butxaca de tots els ciutadans i ciutadanes de Figueres, em diuen que serà l’empresa qui assumirà aquesta despesa. I jo em pregunto: la culpa es de l’empresa?. Doncs no: ha estat del cap dels serveis tècnics municipals. I jo em torno a preguntar: perquè l’empresa assumeix els costos d’una reparació si no n’ha tingut la culpa? O això no es veritat, (i ho pagarem tots), o els pressupostos de les obres estan massa “inflats” i poden assumir aquets errors no propis, o...

Quan un treballador de l’empresa privada fa una errada se li demanen responsabilitats. En canvi, a l’administració sembla que tot s’hi val ja que el diner es públic i s’hi pot jugar. En el nostre ajuntament això, per desgracia, sembla ser que també passa. Quan en Santi Vila va arribar a l’alcaldia va dir que voldria portar “la casa gran” com si d’una empresa privada es tractés, per això va nomenar el gerent i demés càrrecs de confiança; però, pel que es veu, tot allò tan sols eren bones intencions, (del dicho al hecho hay un gran trecho).

Si qualsevol lector d’aquest bisetmanari, encarrega una obra, veritat que controlarà que es compleixin els temps d’execució i el seu import? Doncs aquesta tasca és la que s’hauria de fer des de l’equip de govern, i no permetre la disbauxa amb les obres de les cruïlles que afecten la nostra ciutat. El control s’ha de fer a peu de carrer, escoltant les opinions i queixes dels veïns i dels comerciants, sobre tot quan aquests veuen com cada dia baixa la seva caixa (que ja és prou minsa amb la crisi). El control no es fa amb reunions de dilluns al mati, ben asseguts i mirant un plànol. I encara podem donar gràcies que la nostra Guardia Urbana intentar mitigar els col•lapses circulatoris agilitzant el transit a hores punta.

Si en el proper mandant municipal el PP està en el govern de Figueres, garanteixo que, com responsables que serem del erari públic, qui amb diners públics faci un error evitable, respondrà davant la ciutadania, en dono la meva paraula.

Article del Regidor del PPC de Figueres,  Diego Borrego Torres al setmanari Hora Nova